Kako pronaći najbolji usisivač? 

 

Pronaći odgovarajući usisivač, danas zaista nije lako. Na tržišti postoji mnogo modela i proizvođača, sa različitim specifikacijama i cenama, da se čovek lako zbuni i ne zna šta zapravo da gleda. 

Kada odlučite da kupite nov usisivač, najbolje je da gledate vaše lične potrebe. Šta je za potrebe vašeg doma, najbitnije kod usisivača?

Najbitnije je, naravno, da dobro usisava.  Međutim ima još faktora koji utiču na odluku. Da li imate malu decu? Da li imate kućnog ljubimca? Da li postoje problemi sa alergijama, astmom? Kakve su vaše navike po pitanju čišćenja? Svaki od ovih aspekata utiče na izbor modela. 

  • Da krenemo od najbitnijeg -  radne sposobnosti usisivača. Uvreženo je mišljenje da usisivač sa jačom snagom motora bolje usisava. To ne mora da bude slučaj. Da li će Vaš usisivač usisavati jače ili slabije, ne zavisi od jačine motora, nego od USISNE MOĆI, tj. snage na usisnoj cevi. Danas bolji usisivači imaju usisinu snagu i preko 400 W. Zato uvek proverite kolika je usisna snaga, nemojte samo gledati snagu motora.
  • Jača snaga motor, s druge strane, potreban je kod modela koji imaju više filtera, kao što su hepa filteri i sl. jer oni uzimju veliki deo snage. Današni turbo-motori se kreću u rasponu 1400 – 2000 W, a bolji modeli imaju čak i jaču snagu motora.

Kad ste već odlučili kolika radna sposobnost usisivača je vama odgovarajuća, bitno je pozabaviti se i navikama i potrebama u Vašoj porodici.

  • Kada imate malu decu, verovatno biste svaki dan imali potrebu za usisavanjem, onda Vam treba model koji nije mnogo težak, koji se lako rasklapa i koji ima dovoljno dugačak kabl, da ne morate da ga nosite i prebacujete puno puta.
  • Ako imate kućnog ljubimca, psa ili mačku, potrebne su Vam dodaci, četke koje kupe dlake. Takođe birajte mode koji ima HEPA filtere jer oni pročišćavaju vazduh i uklanjaju mirise.
  • Ako imate problem sa astmom i alergijama, neophodan Vam je model koji ima HEPA filtere i to što veći broj jer oni kupe i najsitnije čestice prašine, mikroorganizama, alergena i izbacuju pročišćen vazduh.
  • Takođe ako Vam je bitna ekonomičnost, obratite pažnju da li usisivač ima kesu za prašinu, koje moraju da se kupuju ili imaju posude koje se prazne i peru. Posude su praktičnije. 

Kad već dođete do boje, završili ste posao smiley